Vo Vysokých Tatrách spočítajú kamzíky

08.11.2011 Poprad

Bratislava 8. novembra (TASR) - Štátna ochrana prírody - Správa Tatranského národného parku (TANAPu) spolu s ďalšími dobrovoľníkmi bude v priebehu dnešného dňa a v stredu (10.11.) spočítavať kamzíky na území Vysokých Tatier. Do sčítania sa zapojí viac ako sto ľudí. Na jar dobrovoľníci zaznamenali 967 kamzíkov.
\"Keďže kamzík vrchovský tatranský nepozná hranice, sčítanie sa bude robiť spoločne s poľskou stranou,\" uviedla pre TASR hovorkyňa envirorezortu Beatrice Hudáková. Zisteniu reálneho počtu zvierat podľa nej môže tento rok pomôcť aj priaznivé počasie.
Počas viac ako 50-ročného sledovania populácie kamzíkov zaznamenali Štátne lesy TANAPu ich najnižší počet na tomto území koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia. Ich počet vtedy klesol na hranicu 200 jedincov. Naopak, najviac kamzíkov zaznamenali v rokoch 1964 až 1965, keď sa ich počet vyšplhal až do tisíc kusov. \"V súčasnosti je podľa výsledkov prechádzajúcich sčítavaní možné konštatovať, že počty kamzíkov stúpajú a nie je nutné obávať sa o ich existenciu,\" dodala Hudáková.
 

Vyberte región

mark